“De Bonten” van Wilfried Vandemaele uit Heule wint 1ste Provinciaal Orange in W-Vlaanderen
Wilfried Vandemaele met De Bonten
De 3185804/09, “De Bonten” genaamd, werd ingekorfd in “Den Arend” het beroemde fondlokaal te Rekkem. De Nationale vlucht uit Orange doet het niet zo goed in de provincie West-Vlaanderen want er werden amper 99 oude duiven ingekorfd om te strijden voor de provinciale titel. Toch vloog deze klepper een zeer knappe wedstrijd. Gelost om 6u45 vloog hij de afstand van 756,951 km aan een snelheid van 1213,22 m/min om geklokt te worden om 17u08min55sec., goed voor provinciale winst maar ook voor een zeer knappe 60ste plaats nationaal tegen 4450 oude duiven.
De Bonten, de 3185804-09, 1ste Provinciaal Orange 2012
De afstamming van “De Bonten”
Alle bloedlijnen die op het kweekhok aanwezig zijn zitten verweven in de pedigree van deze provinciale winnaar.
- Vader : 3002116-06 “Blauwe Witpen”
De vader van De Bonten, de 3002116-06 , de Blauwe Witpen
- Grootvader : 6335261-96 “Jonge Bourges Kadet”
“Deze duif heb ik aangekocht op een verkoop van Van Elsacker in “De Rare Vos” te Schepdaal”, zo vertelt Wilfried. “De verkoop op zich was voor mij wel een teleurstelling, ik had er meer van verwacht, maar ik heb daar uiteindelijk toch een uitstekende aankoop kunnen doen want die duif bleek later een topkweker te zijn”.
- Grootmoeder : 3148061-00 “Gina”
Gina, de 3148061-00, grootmoeder langs vaders kant, een 12-jarige prachtduivin
Zij is een volle zus van de 2de nationaal Bourges van Gino Clicque (Wevelgem). Ook hier vertelt Wilfried een anekdote over : “De Gina is van vader’s zijde een Robert Dobbelaere (Marke). Ik ging naar een verkoop en had daar afgesproken met Gino die een goede vriend van mij is. Toeval wil dat we allebei die duiver van Dobbelaere wilden kopen. We kochten hem uiteindelijk samen en Gino nam hem mee om uit te kweken want in mijn vorige woonst in Heule had ik eigenlijk geen plaats om hem te zetten. Terzelfdertijd deed Gino ook een aankoop bij Norbert De Keyzer uit Etikhove uit zijn Barcelona-lijn. Hij was daar toen in feite niets mee en ik kon die duif wel gebruiken. We kwamen overeen dat hij de Dobbelaere duiver mocht houden en ik zou de Norbert De Keyzer duif krijgen. De “Gina” heeft Gino op mijn vraag gekweekt uit die Dobbelaere duiver met het “La Souterraineke” laat in het seizoen. Ik ben ze gaan halen en heb daar nog geen minuut spijt van gehad. “Gina” is een superkweekster gebleken. Ik heb daar deze zomer nog 1 eitje uit gehad, maar ’t zal ver gedaan zijn. Jammer …”
- Moeder : 3067090-08 “Blauw”
- Grootvader : 3081019-04 “Never Missing”, is een volle broer van de “Pijl” voortkomend uit een halfbroer van de “Figo” van Noël Lippens.
- Grootmoeder : 3008354-07 “Tina” , is een kleindochter van de “Bliksem” van Gaby Vandenabeele.
De Bonten hier voraan op de foto in de middelste bak
Nog 2 hokken met weduwnaars. Wilfried gaat de Bonten halen
Het Palmares van “De Bonten”
De 3185804/09 werd geboren in 2009 en is in 2010 als nestpenner enkel opgeleerd.
In 2011
- Clermont 534 d. 22ste
- Poitiers reg. 342 d. 26ste
- prov. 2014 d 78ste
- Brive reg. 478 d 48ste
- prov. 2161 d 147ste
- zone A 4703 d 333ste
- nat. 10089 d 867ste
- Souillac reg. 242 d 46ste
- prov. 1138 d 124ste
- zone A 2507 d 277ste
- nat. 5667 d 693ste
In 2012
- Chateauroux reg. 433 d 128ste
- prov. 3486 d 771ste
- Limoges reg. 644 d 99ste
- prov. 2441 d 327ste
- zone A 5957 d 539ste
- nat. 13781 d 608ste
- Orange reg. 30 d 1ste
- prov. 99 d 1ste
- zone A 349 d 7de
- nat. 4450 d 60ste
Het grote hok met van links naar rechts, 4 vensters voor de jonge duiven en 5 vensters voor de weduwnaars
De voorgeschiedenis van de kolonie Vandemaele
Wilfried’s ouders woonden in Oostrozebeke. Vader was duivenmelker, de buren ook en er werd halve fond gespeeld. Hoe kon het ook anders ? Wilfried werd ook duivenpiet. Toen hij in 1981 voor eigen rekening ging spelen kreeg hij duiven mee van vader en de buren en er werd een hok van 2 meter aangebouwd aan de garage.
“Maar mijn eigenlijke leermeester was Paul Lemahieu, de befaamde duivenveearts”, zo vertelt Wilfried, “ik heb zeer veel aan hem te danken. Hij stond mij met raad en daad bij, ik kon altijd bij hem terecht. Van hem kreeg ik ook 2 koppels duiven waarmee ik kampioen op de halve fond speelde in de Gullegemse duivenmaatschappij”.
In 1984 mocht Wilfried bij wijlen Alberic Depuydt een jong gaan uitkiezen waar hij wonderwel mee lukte. Die jonge duiver werd uiteindelijk de grootvader van de Super Crayonné. In 1994 had hij dan uiteindelijk zijn eerste nationale titel te pakken.
Omdat Wilfried in zijn woning in Heule naar verhouding weinig plaats had voor zijn duiven ging hij uitkijken naar een andere woonst en in 2000 verhuisde hij naar de Heulebosstraat waar hij een zee van ruimte heeft voor zijn duiven, waar hij naar hartelust kan kweken en waar hij reeds van zeer ver zijn duiven kan zien afkomen.
Ondertussen is Wilfried, als bankdirecteur op rust, een succesvolle full time fondspeler geworden.
Hokbestand, kweek en spel
De kweekboxen voor de beste kweekkoppels
Volgende bloedlijnen, waar Wilfried zeer goed mee lukt, zijn in de stam terug te vinden : eerst en vooral zijn eigen oude stam met als basis de Vandeweghe duiven (Olsene), Gino Clicque, Hubert Debaene, Luc Van Coppenolle, Frans Waerniers, Noël Lippens, Emiel Denys, Norbert Sierens, Chris Hebberecht, Robert Dobbelaere en Gaby Vandenabeele . Meer recent is nog bijgehaald van Sylvère Toye, Koopman, Hoogmans en Norman.
De kolonie telt 22 kweekkoppels die in kweekboxen zeker 4 rondes grootbrengen.
De betere oude weduwnaars krijgen een goede kweekduivin om vroege jongen te kweken. Zij gaan eind november samen.
Dan zijn er nog 3 hokken vliegers (JL) die samen gezet worden op 15 december zodat de jongen kaar zijn om op de stand van Fugare te verkopen.
De nestpenners en de rest van de oude weduwnaars kweken niet.
Er worden zo’n 120 jongen gekweekt voor “eigen gebruik”. De 1ste en 2de ronde worden verduisterd van 1 maart tot 15 juni en worden gans het seizoen op de schuifdeur gespeeld. Midden juli blijven er nog een 60-tal over (veel verliezen in opleren) waarvan een 35 duivertjes.
Om ze op te leren voert Wilfried ze zelf zo’n tien keer weg. Op de vluchten gaan de jonge duivinnen elke week mee, de jonge duivertjes worden meer gespaard.
Een weduwnaarsafdeling op het grote hok
De prioriteit ligt echter bij de oude en de jaarlingen die in weduwschap zitten. Wilfried speelt met 80 weduwnaars, waarvan 45 oude en 35 jaarlingen. Dan zijn er nog de 30 laatjes die nu ook als jaarling hun programma moeten vliegen maar in feite geen ondervinding hebben want ze werden vorig seizoen enkel opgeleerd.
Met oude duivinnen wordt niet gespeeld.
De vliegploeg krijgt op 20 maart een duivin. Ze zitten 14 dagen samen en dan gaat alles weg, gelegd of niet gelegd. De eerste Arras valt normaal samen met 2 dagen broeden. Bij terugkomst van de vlucht is het nest weggeruimd. Van dan af start het weduwschap. Tijdens de periode dat ze samen zitten voert Wilfried ze zelf zo’n 7 tot 8 keer weg tot aan de grens en dan gaan ze de grote mand in. Ze vliegen één keer Arras, twee keer Clermont en dan gaan ze door naar Chateauroux en zijn ze vertrokken om het volledige programma af te werken. Er zijn 3 tot 4 weken rust voorzien tussen elke fondvlucht.
Trainen doen de jonge duivertjes en de weduwnaars vanaf eind juni samen, twee keer per dag. De duivinnetjes trainen in de namiddag.
Aan het eind van het vliegseizoen mogen de oude en jaarse weduwnaars nog een koppel late jongen kweken.
De vliegploeg krijgt op dinsdag een bad met zuiver water, er gaat geen badzout in. Wel gebruikt Wilfried 1 à 2 keer per jaar Neguvon van Bayer tegen parasieten.
Duiven krijgen veel eten !
Op elk weduwnaarshok ligt grit met brokkelsteen kleikoek en vitamineral op de grond en er staat een potje gevuld met grote gele mais
De duivers zitten los op het hok. Ze hebben wel elk een etenspotje maar de drinkfontein is gemeenschappelijk. Wilfried voedert twee maal daags met een grote lepel, ze hebben dus altijd eten staan.
De huismerken hier zijn Versele en Vanrobaeys.
Er staat superweduwschap van Versele en Vanrobaeys, Casaert mengeling, energy mix, gele cribs maïs en Gerry Plus.
Na thuiskomst krijgen de weduwnaars 4 dagen Gerry Plus en Optimal Start van Colombine op zondag en maandag samen met grit van Vanrobaeys, vitamineral en brokkelkoek van Natural in potjes op de grond. Daarna krijgen ze 5 dagen zwaarder voer. Op de hokken staat ook altijd een potje met maïs op de grond. “Ze moeten dat leren eten”, legt Wilfried uit.
In de drinkfontein gaan nooit vitamines, wel Avipharm van Röhnfried. Bij thuiskomst krijgen ze altijd “Thuiskomst” van dierenarts Wim Boddaert en 2 dagen tricho, eveneens van Wim . De laatste 2 dagen voor het inkorven krijgen ze Dextrotonic van Oropharma of Hexenbier van Röhnfried. “De duiven drinken dat graag”, zo vertelt Wilfried, De laatste drinkbeurt voor het inkorven moet altijd zuiver water zijn.
Thee wordt niet gegeven.
Tijdens de rui worden 3 soorten rui gemengd : Versele, Mariman en Vanrobaeys.
Het hok met de laatjes 2011 en de kweekboxen
Medische begeleiding
De kweekduiven worden niet gekuurd, ze zitten in open volières en zijn bloedgezond. Ze krijgen natuurlijk wel de nodige bijproducten maar geen medicatie.
Wim Boddaert ent in tegen paramyxo en de pokken.
Nadat de Clermont vluchten afgehandeld zijn komt Wim langs voor controle.
Er wordt meestal gekuurd tegen tricho – 4 dagen (product van Wim) en dan voor de luchtwegen met Soludox of Suanovil 4 d./2 keer per seizoen.
Na 4 weken vliegen krijgt de vliegploeg een kuur met Amoxicure van Orapharma.
Mocht bij het jonge volkje Adeno optreden, dan wordt ook hiergekuurd met Amoxicure.
Tegen Cocci en Paratyphus wordt niets ondernomen.
Bij moeilijke vluchten werkt Wilfried met oogdruppels (Trafloxal) en bij zware overnachtingsvluchten gebruikt hij Terramycine oogzalf.
Het hok van de late jongen 2011 de nestpenners die nu als jaarling ingezet worden.
Resultaten 2011
Te Rekkem in Fondclub De Arend haalde Wilfried 2 x 1ste , 4 x 2de, 3 x 3de en 3 x 4de .
Enkele van de afstammelingen uit zijn uitgebreide kweekstal vlogen nationale en provinciale topprijzen :
Nationale en internationale klasseringen :
- 18de nationaal Libourne 8269 d
- 20ste nationaal Narbonne 6428 d
- 26ste internationaal Narbonne 12605 d
- 26ste nationaal Bordeaux 6217 d
- 35ste internationaal Bordeaux 11444 d
- 43ste nationaal Chateauroux 20517 d
- 45ste nationaal Narbonne 7027 d
- 46ste nationaal Argenton 11009 d
- 72ste nationaal Montauban 9091 d
- 87ste internationaal Narbonne 9966 d
Top 20 Provinciaal :
- 2de prov. Chateauroux 5500 oude
- 5de prov. Chateauroux 2395 oude
- 6de prov. Narbonne 967 oude
- 7de prov. Argenton 1403 oude
- 11de prov. Libourne 1245 JL
- 11de prov. Chateauroux 5500 oude
- 11de prov. Tours 4503 JL
- 12de prov. Tours 4503 JL
- 13e prov. Bordeaux 1045 JL
- 14e prov. Narbonne 1139 JL
- 17e prov. Bourges 1427 oude
- 19e prov. Argenton 1403 oude
- 19e prov. Blois 5246 jongen
- 19e prov. Tulle 698 oude
Bij deze reportage zijn nog enkele cracks uit de kolonie met foto en resultaten alsook de pedigree gevoegd. Het is een mooie verzameling uitzonderlijke vliegers die het resultaat zijn van Wilfried’s onvermoeibaar zoeken naar de goede combinaties binnen zijn uitgebreide kweekkolonie.
3067165-08 Mister Tulle
3127149-09 Mister Libourne
3127216-09 Jonge Limoges
BE08-3067080 - Super Blue Ace
BE09-3127156 Blue Chateauroux
BE09-3127258 Den Argenton
Resultaten van 2012 kon Wilfried nog niet meegeven. “Ik sta er alleen voor”,zo legt Wilfried uit, “tijdens het vliegseizoen concentreer ik mij volledig op mijn duiven en tijdens de winter probeer ik dan mijn administratie bij te werken.”
Wat ik nog wel kan meegeven is dat Wilfried op de recent gevlogen St. Vincent van 16/7 de 2de Internationaal speelde tegen13.085 oude duiven, 2de nationaal tegen 5431 d. en 1ste in zijn inkorflokaal te Rekkem. Zijn 2-jaarse duif, de 3161976/10 legde de afstand van 870,706 km af met een snelheid van 1410,28 m/min en werd geklokt om 17u17min24sec.
Als dat geen knalprestatie is!