Bezoek onze nieuwe website

U bekijkt een oud artikel op onze oude website.
Pitts heeft een nieuwe website. Ga naar http://www.pitts.be om alle nieuwe informatie te bekijken.

Artikels
Dr. Moens geeft advies

12/04/2016 Petra Bours

We zijn vertrokken!


We zijn vertrokken! De lente is eindelijk een beetje in het land en het duivenseizoen 2016 is op gang getrokken. Althans, dat veronderstellen we, want de week dat we dit artikeltje schrijven, werden de meeste vluchten afgelast. De weersomstandigheden zijn nog alles behalve perfect, maar als we zien vanwaar we komen, hebben we al heel wat progressie gemaakt qua vliegomstandigheden. Een fris lentezonnetje, droog, maar wel nog een ongunstige schrale noordoostenwind. Verre van ideaal, maar toch, we zijn stilaan op de goeie weg richting lente. Bovendien wordt het geleidelijk tijd om in actie te schieten: de vitesse-mannen verliezen kostbare weken en de halve-fond- en fond-mannen moeten zien klaar te geraken tegen de aanvang van hun vluchtprogramma. Allen in actie schieten dus, of we komen te laat!

Wat zijn momenteel aandachtspunten op onze hokken?

1/ Niet forceren
Iedereen staat natuurlijk te popelen om de opleervluchten te starten. Maar houd er rekening mee dat de meeste weduwnaars nog maar sinds kort dagelijks uitvliegen. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat de meeste vliegers nog helemaal geen vliegritme hebben. Vergelijk het gerust met wielrenners bij het seizoenbegin: kilometers malen en wedstrijdritme opdoen zijn primordiaal om in conditie te komen. Een kwetsuur, een ziekte, enkele dagen geen training: allemaal oorzaken die snel conditie –achterstand veroorzaken. Belangrijk is dus dat je pas gaat opleren bij een goeie dagelijkse training van pakweg een uur. Wacht liever iets langer en drijf geleidelijk de training op, in plaats van te forceren en quasi niet vliegende duifjes snel op te leren. Dat geldt trouwens later ook voor de jonge duiven.
Zorg tijdens deze opleerperiode trouwens ook voor voldoende supplementen, want na een lange periode van volledige of gedeeltelijke rust is dit een serieuze inspannings-periode. Elektrolyten, aminozuren, vitamines en mineralen, vetzuren via oliën: het zijn nuttige toevoegingen tijdens een intensieve periode van training, opleren en conditie-opbouw.
Binnen ons nieuw compleet gamma Winners vindt je hier zeker nuttige producten ter ondersteuning van deze voorbereiding: een speciale thee, een kruidenpreparaat voor de luchtwegen, een omega-olie, recuperatie- en conditiepoeders, een bloed- en leverzuiverend product, een oog- en neusdruppel…zeker de moeite waard!

2/ Ogen en koppen in het oog houden
Sowieso is elk seizoenbegin een gevaarlijke periode ivm infecties en problemen met de ogen, de koppen en de bovenste luchtwegen. Ogen en neus druppelen voor/na de vlucht of de trainingsvlucht, een kuurtje voor de koppen en de luchtwegen: het zijn zeker geen overbodige luxe-acties. Het is nochtans een beetje verrassend dat er bij de oude duiven momenteel relatief weinig oog- en kopproblemen de “kop opsteken”. Droog en koud weer lijkt dus minder een probleem dan zacht en vochtig weer. Maar vooral de overgang van het één naar het ander zou wel eens voor massale problemen kunnen zorgen. Aandachtig en attent zijn dus, en vooral snel reageren en preventief optreden. Na elke vlucht in deze periode een ooggel of oogdruppel en een neusdruppel toedienen zijn zeer nuttig. En tussen de opleerperiode en de echte belangrijke vluchten een kuurtje antibiotica via het drinkwater gedurende 4-5 dagen. Kwestie van zuiver en gezond te kunnen concurreren.
Als ooggel of druppel gebruik je best ééntje die een antibioticum bevat.

3/ Aandacht voor de jonge garde
We schreven hierboven dat er tijdens de koude winterperiode relatief weinig oog- en kopproblemen zichtbaar waren bij de weduwnaars, maar bij de jonge duiven ligt dit wel enigszins anders! Zeer veel jonge duiven vertonen momenteel ornithose-achtige symptomen. Vuile en bruine neuzen, waterige en ontstoken ogen, felrode kelen zijn de meest voorkomende problemen. Als de symptomen al een beetje chronisch worden, kan je echt bruine propachtige korsten uit de neus halen en zie je bruine neusvloei te voorschijn komen bij druk op de neusdoppen. Ook “reutelaars” treffen we momenteel regelmatig aan bij onderzoek van de jonge duifjes. Je kan je wel voorstellen dat deze duifjes een moeilijke ademhaling vertonen, zeker bij inspanning. De vlieglust zal hier dan ook ondermaats zijn. Natuurlijk heeft dit probleem alles te maken met de opgroei van de vroege jongen. Eigenlijk hebben ze nog geen enkele goede dag gehad. Integendeel: constant koude, vaak vocht, koude wind, enz. En daar dan elke dag enkele uren inzitten. Bovendien is hun algemene weerstand een pak kleiner dan bij de oudere weduwnaars: jongen moeten hun weerstand kunnen opbouwen door geleidelijk in moeilijkere omstandigheden terecht te komen en zo sterker en sterker te worden. Abrupt en langdurig te zwaar afzien zal een omgekeerd effect hebben: weinig weerstand, verzwakt en ziek worden.
Hoe moet je hier reageren? Behandelen of afwachten?
Inderdaad moet je zware behandelingen zoveel mogelijk vermijden, zeker op jonge leeftijd. Maar anderzijds lijkt een behandeling hier onvermijdelijk. Als je dit laat zijn gang gaan, dan vrees ik het ergste: verergeren en uitbreiding van de ziekte, weinig vlieglust en mogelijk grotere verliezen.
Want houd er bovendien rekening mee dat de komende dagen en weken massa’s duiven in de lucht zullen hangen en dus boven de hokken passeren. Bovendien Belgen, maar ook Nederlanders en andere buitenlanders. Vermits de winter lang iedereen tegenhield, zal nu plots iedereen buitenkomen. En vermits de jonge garde nog maar weinig ervaring heeft ( door de lange saaie winter wel veel rond het hok gevlogen, maar weinig weggetrokken en contact gehad met andere duiven of groepen), zal de druk en het gevaar plots groot worden. De jongen zullen absoluut perfect gezond moeten zijn om de oriëntatie niet te verliezen. Goed opletten dus!

Succes en tot volgende keer…
Dr. Dirk Moens.

 

Advertenties

 

 

Poll